19 Ιανουαρίου 2010

Η ΠΟΙΝΗ - Έλση Τσουκαράκη






Το βιβλίο αυτό αποτελεί το πρώτο μυθιστόρημα της κας Έλσης Τσουκαράκη. Είναι ένα μυθιστόρημα το οποίο όπως επισημαίνει και η συγγραφέας του στο εισαγωγικό σημείωμα, προσπαθεί να δώσει απαντήσεις στο μεγάλο ερώτημα που αφορά την"Τύχη" του ανθρώπου. Υπάρχει κάτι ανώτερο από εμάς, μια υπέρτατη δύναμη που ορίζει το πεπρωμένο μας ή εμείς είμαστε αυτοί που διαγράφουμε τη μοίρα μας, μοναδικοί υπεύθυνοι των πράξεών μας;
Πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας είναι ένας άνδρας που από μικρό παιδί γνώρισε μόνο την άσχημη πλευρά της ζωής. Η μάνα του τον εγκατέλειψε, ο πατέρας του τον έδερνε και τον κακομεταχειριζόταν. Έτσι, μικρό παιδί ακόμα, μην αντέχοντας αυτή την κατάσταση αποφάσισε να το σκάσει και να φτιάξει τη ζωή του μακριά από το χωριό του.

Γινόμαστε μάρτυρες της ζωής αυτού του άνδρα από τη στιγμή που πήρε τη ζωή στα χέρια του . Καθώς μεγαλώνει βυθίζεται ολοένα και πιο βαθιά στην παρανομία.
Στην αρχή κλέφτης, απατεώνας, διαρρήκτης…
Στη συνέχεια βιαστής…
Για να καταλήξει δολοφόνος…
Και τέλος να μπει στη φυλακή.
Κι ενώ αποκαλύπτονται όλες αυτές οι αποκρουστικές λεπτομέρειες της ζωής αυτού του ανθρώπου, ενώ γίνονται γνωστές οι σκοτεινές πτυχές του χαρακτήρα του η συγγραφέας παραμένει αποστασιοποιημένη από την κρίση της γι’αυτό τον άνθρωπο. Δεν είναι εκεί για να τον καταδικάσει, δεν είναι εκεί για να τον αποτελειώσει. Είναι εκεί μόνο για να εκθέσει τα γεγονότα αλλά και για να δούμε και την «άλλη πλευρά». Να δούμε πως νιωθεί αυτός ο άνθρωπος, πως αισθάνεται για το κακό που έχει προκαλέσει…
Κάποια στιγμή, και ενώ βρίσκεται στη φυλακή αποφασίζεται να γίνει η μεταφορά τους σε άλλες φυλακές. Προκειμένου να φθάσουν εκεί θα πρέπει να πάρουν καίκι. Μια φοβερή καταιγίδα όμως έχει ως αποτέλεσμα να βυθιστεί το πλοίο με μοναδικούς επιζόντες εκείνον και ένα βρέφος μιας χήρας η οποία κι εκείνη πνίγηκε. Ο άντρας και το μωρό θα ξεβραστούν σε ένα ερημονήσι οπού οι λιγοστοί κάτοικοί του θα τους βοηθήσουν να συνέρθουν.
Μη γνωρίζοντας τίποτα για τους επιζώντες, πόσο μάλλον για το ποιόν του άνδρα ένας γεράκος θα αναλάβει να τους προσέχει στο σπίτι του. Οι μήνες περνούν μα ο άντρας φοβάται να αποκαλύψει την πραγματική του ταυτότητα. Μάλιστα το γεγονός ότι οι άλλοι πιστεύουν πως το παιδί είναι γιος του διευκολύνει την κατάσταση. Έτσι αποφασίζει να συνεχίσει να προσποιείται πως το παιδί είναι δικό του.
Μα γρήγορα αρχίζει να αγαπά αυτό το παιδί. Το βλέπει σαν τον πραγματικό του γιο και εκείνος σαν τον πραγματικό του πατέρα. Του δίνει την αγάπη που ποτέ δεν του χάρισε ο δικός του πατέρας και παίρνει από τον μικρό την αγάπη που δεν του πρόσφεραν ποτέ.
Μήπως τελικά ο Θεός υπάρχει; Αναρωτιέται.
Μήπως τελικά είναι εκεί για να του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία;
Την συνέχεια αφήνω να την ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντας αυτό το καταπληκτικό βιβλίο.
Πρόκειται για ένα ευκολοδιάβαστο ανάγνωσμα γεμάτο δράση και αγωνία. Η συνεχής εναλλαγή του παρόντος με το παρελθόν καθώς και εκείνη ανάμεσα σε αφήγηση 1ου και 3ου προσώπου κάνει την ανάγνωση πιο ζωντανή και πιο άμεση. Δε θα το αφήσετε δευτερόλεπτο από τα χέρια σας.
Καλή ανάγνωση!

Απόσπασμα του μυθιστορήματος θα βρείτε εδώ http://www.psichogios.gr/datafiles/parts/6246.pdf

5 σχόλια:

  1. πιστευω οτι δεν εχει σημασια αν εχεις θετικο ή αρνητικο αστρο αλλα να εχεις !
    αυτο κανει την διαφορα
    τοπως θα το διαχειριστεις ειναι συνδυασμος πολλων πραγματων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνώ μαζί σου. μόνη της η τύχη δεν κάνει τίποτα. Θέλει τον άνθρωπο να κάνει τις επιλογές του και να πάρει τη ζωή στα χέρια του.
    Καλύτερα να μετανιώνεις για κάτι που έκανες παρά για κάτι που δεν έκανες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναστασία Καρούντζου7/6/10 11:00 π.μ.

    Έλση ευχαριστώ κι εγώ με τη σειρά μου , τη Λάχεση που όρισε να διαβάσω το μακράν καλλίτερο βιβλίο μέχρι τώρα στη ζωή μου , το οποίο με συγκλόνισε βαθύτατα.
    Σε αυτό συμφωνεί απόλυτα και ο Αδριανός ο άνδρας μου , ο οποίος είναι και συγγραφέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναστασία Καρούντζου7/6/10 11:05 π.μ.

    Αναστασία Καρούντζου
    τ.κ 21060 Δρέπανο
    Ναυπλίου
    τηλ. 27520 - 92004

    Θα χαρώ πολύ εκτός από το διάβασμα , να σε ακούσω κιόλας.
    Χαιρετισμούς από το Ναύπλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος7/6/10 4:14 μ.μ.

    Κα Καρούντζου,
    σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για τα όμορφα και ζεστά σας λόγια. Πραγματικά μου δίνουν δύναμη κι αισιοδοξία να συνεχίζω...
    Να μεταβιβάσετε "το ευχαριστώ μου" και στον άντρα σας. Τουλάχιστον εξακολουθεί να μας ενώνει όλους μεταξύ μας μια καλή κι ανθρώπινη κουβέντα !
    Να είσαστε πάντα καλά
    Χαιρετισμούς
    Έλση Τσουκαράκη ( Η Ποινή)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες μου αυτό που σκέφτηκες...
Σε ακούω...