28 Σεπτεμβρίου 2011

Οι εραστές της γραφής - Πασχαλία Τραυλού




Το βιβλίο της Πασχαλίας Τραυλού «Οι εραστές της γραφής» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2011 από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Πρόκειται για ένα εγχείρημα της συγγραφέως να παρακολουθήσει, όπως λέει και η ίδια, τις διεργασίες και τις ζυμώσεις σε ψυχολογικό και νοητικό επίπεδο που λαμβάνουν χώρα κατά τη διαδικασία της δημιουργικής γραφής. Μέσα από αυτήν της την προσπάθεια επιχειρεί να κατανοήσει περισσότερο τους λόγους για τους οποίους η ίδια, αλλά και άλλοι ομότεχνοί της, παραδίδονται άνευ όρων σε αυτόν τον «έρωτα» που λέγεται γραφή. Γιατί περί έρωτος πρόκειται…
Κι οι συγγραφείς είναι οι εραστές της…

Έχω διαβάσει κι άλλα βιβλία που προσπαθούν να αποτυπώσουν τις ιδέες και την αντίληψη του συγγραφέα γύρω από το ζήτημα «γράφω». Το βιβλίο της Πασχαλίας Τραυλού όμως υπήρξε το μόνο με το οποίο ταυτίστηκα ολοκληρωτικά. Κι όταν λέω ολοκληρωτικά το εννοώ. Είχα την εντύπωση πως την κάθε λέξη, την κάθε πρόταση, την κάθε σελίδα, με τις όποιες ιδέες και συναισθήματα συνόδευαν αυτές, είχαν γραφτεί από το δικό μου χέρι. Ήταν λες κι έβλεπα μπροστά μου τις δικές μου σκέψεις αραδιασμένες στις λευκές σελίδες του βιβλίου. Ένα συναίσθημα που δεν μπορώ να το περιγράψω με λέξεις.

Έχω μια συνήθεια. Κάθε φορά που διαβάζω ένα καινούργιο βιβλίο κάθομαι κι υπογραμμίζω λέξεις και φράσεις που θέλω να θυμάμαι κι ύστερα τις καθαρογράφω σε ένα τετράδιο. Ε λοιπόν σε αυτό το βιβλίο δεν μπόρεσα να το κάνω γιατί απλώς η κάθε φράση, η κάθε παράγραφος ήθελε υπογράμμιση. Νομίζω λοιπόν πως θα χρειαστώ πολλά τετράδια για να καταγράψω σε αυτά όλα τα σημαντικά σημεία του εν λόγω βιβλίου.

Σε παλιότερή μου ανάρτηση που αφορούσε στο θέμα της γραφής είχα κλείσει το κείμενο μου λέγοντας : Ζω για να γράφω.
Την ίδια ακριβώς φράση βρήκα στο βιβλίο της κας Τραυλού.
«Οι εραστές της γραφής δε βιώνουν τη δημιουργική διαδικασία ως εμβόλιμη απασχόληση στη ροή της ζωής τους. Ζουν για να γράφουν. Δε ζουν αν δε γράφουν…»

Αν σας αρέσει να γράφετε δεν έχετε παρά να το διαβάσετε. Θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι τελικά δεν είστε οι μόνοι που νιώθετε όλα όσα νιώθετε στην προσπάθεια σας να γράψετε. Είναι πολλοί εκείνοι που κουβαλούν τον ίδιο πόθο, την ίδια αγωνία, το ίδιο άγχος, πόνο, φόβο, λατρεία, ψύχωση και τόσα μα τόσα άλλα συναισθήματα που μου είναι αδύνατον να απαριθμήσω εδώ.


Περιεχόμενα του βιβλίου
-Οι εραστές της γραφής
-Πανδαμάτωρ όλων ο χρόνος
-Οι συγκυρίες του «έρωτα»
-Σιωπή αιώνων
-Έρωτας για τη λέξη ή για την ιδέα;
-Τα αμέτρητα κουστούμια μιας ιδέας
-Ο συνειρμός ως αίτιο έμπνευσης και ως μέσο εξέλιξης της εκφραστικής διαδικασίας
-Η διχογνωμία ως προς την αυθόρμητη καταγραφή της καλλιτεχνικής αντίδρασης στο ερέθισμα και την επιμελή επεξεργασία του λογοτεχνικού έργου
-Ψέματα και αλήθειες. Αναλαμπή και αναζήτηση.
Το πρόσωπο και το προσωπείο του συγγραφέα – λογοτέχνη
-Ενώπιος ενωπίω με την τελεία του τέλους
-Αντίκρυ στον καθρέφτη
Α’ Αυτοκριτική και αυτοαναίρεση
Β’ Η ώρα της κρίσης  

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε :

Εραστής της γραφής είναι αυτός που περπατάει συνομιλώντας με τον ήρωά του, εκείνος που κρατάει συνεχώς σημειώσεις στο κουτί των τσιγάρων του, εκείνος που, ατενίζοντας τον ορίζοντα, βλέπει όχι ό,τι υπάρχει στην ευθεία των ματιών του, αλλά ό,τι εκτυλίσσεται στα άδυτα της ψυχής του.

Τα ψέματα και οι αλήθειες, τα προσωπεία των ηρώων και των δημιουργών, οι συνειρμοί και τα σύμβολα, οι πληγές και τα οράματα, το φως και το σκότος, οι ιδέες που γίνονται λέξεις και οι λέξεις που φιλοτεχνούν «κουστούμια» ιδεών παίρνουν μια θέση στη χορεία αυτών των στοχασμών, προκειμένου να δώσουν κάποια εξήγηση για τον μεγαλειώδη όσο και ψυχοφθόρο έρωτα της γραφής.

Μια χαρτογράφηση των σκοπέλων της δημιουργικής διαδικασίας. Ένα οδοιπορικό στην ψυχή του εραστή της γραφής.  


Συνέντευξη της Πασχαλίας Τραυλού στο ραδιοφωνικό σταθμό Mood Radio (Ιούνιος 2011) για το βιβλίο της «Οι εραστές της γραφής» αλλά και το νέο της μυθιστόρημα «Τα ρόδα της σιωπής» που μόλις κυκλοφόρησε (Σεπτέμβριος 2011).

3 σχόλια:

  1. Αναστασια..διδασκεται η γραφη?? μηπως ειναι εμφυτο?? μηπως ταλεντο?? μηπως χαρισμα?? μηπως εμπνευση??

    ισως βοηθαει το βιβλιο αυτους που εχουν το "κατι", αλλά αν δεν "το εχω"..πώς θα γραψω μυθιστορημα??
    σκέψεις κάνω..δεν ξερω.

    καλο μεσημέρι!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ilia μου
    το συγκεκριμένο βιβλίο δε διδάσκει, όχι!
    Μιλάει γι'αυτούς που το έχουν μέσα τους, γι'αυτούς που κοιμούνται και ξυπνάνε με τη σκέψη της γραφής στο μυαλό τους, για την ανάγκη τους να εξωτερικεύσουν με λέξεις όλα όσα χαράζονται στην ψυχή τους!
    Ναι! Ένα ψυχογράφημα είναι! Η καταγραφή της ψυχής του συγγραφέα!

    Καλό σου απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διάβασα αυτό το βιβλίο και διάβασα και τη βιβλιοκριτική σου εδώ...
    Είναι τόσο απόλυτο κι όμως κυριολεκτικό όταν λέω πως αισθάνομαι έτσι ακριβώς για αυτό το βιβλίο...!!

    Σαν να έγραψα εγώ κάθε λέξη του...

    Θα μιλήσω και γω οπωσδήποτε γι αυτό το βιβλίο κάποια στιγμή...!!
    Πρέπει, του αξίζει!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες μου αυτό που σκέφτηκες...
Σε ακούω...