8 Σεπτεμβρίου 2011

Διδάσκεται η συγγραφή;







Διδάσκεται άραγε η συγγραφή;
Αν έκανα αυτή την ερώτηση στη Μαρία Γούσιου, συγγραφέας & Writing Coach, θα μου απαντούσε :
-Ναι! Διδάσκεται!
Με αφορμή λοιπόν την αγάπη μου για τη συγγραφή θέλησα να ψάξω λίγο περισσότερο ποίοι είναι οι λόγοι που την κάνουν να πιστεύει κάτι τέτοιο κι έτσι μπήκα στην ιστοσελίδα της.

Όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό της η Μαρία από πολύ μικρή αγαπούσε τη συγγραφή και είχε για πρότυπο και έμπνευση τους σπουδαίους ανθρώπους που μπορούσαν να εκτιμήσουν τους θησαυρούς της κάθε εμπειρίας. Τους εξαιρετικούς που γνώριζαν το πολύτιμο της κάθε στιγμής, και αυτούς που απολάμβαναν τα αποτελέσματα των επιλογών τους, ελπίζοντας πως μπορεί να τα καταφέρει εξίσου καλά και με τη δική της ζωή.

Γι’ αυτό δημιούργησε σε συνεργασία με το σύζυγό της Νίκο Σαπουντζή, Life & Executive Coach, το www.Writing-Online.gr που είναι αφιερωμένο να προσφέρει σε όλους τους –εν δυνάμει και μη– συγγραφείς εργαλεία, τεχνικές, μεθόδους, έμπνευση, μυστικά και άλλα πολλά που αφορούν την Τέχνη, αλλά και την Τεχνική της Συγγραφής, ώστε οι ίδιοι –εύκολα, γρήγορα και απλά– να μετατρέψουν το Πάθος και τη Γνώση τους σε Βιβλία και Επάγγελμα, εάν το επιθυμούν.

Μέσα από τα Online προγράμματά της, τα βιβλία της, τις ψηφιακές και τις φυσικές συναντήσεις της, η Μαρία εκπαιδεύει και εμπνέει όσους έχουν το μεράκι και την όρεξη για συγγραφή με έναν σπάνια χειροπιαστό, εύκολο και ενδιαφέρων τρόπο. Είναι γνωστή για το χαμόγελό της, αλλά και για την άμεση μεταδοτικότητά της.

Τον μήνα Σεπτέμβριο μέσα από το www.Writing-Online.gr παραδίδονται 10 δωρεάν μαθήματα δημιουργικής γραφής με οπτικοακουστικό υλικό μέσω βίντεο, ενώ το κάθε μάθημα συνοδεύεται κι από ένα πρακτικό οδηγό ασκήσεων σε μορφή pdf. Αν θέλει κάποιος να παρακολουθήσει τα μαθήματα αυτά δεν έχει παρά να γραφτεί στο newsletter της εν λόγω σελίδας, ώστε να του αποσταλεί το σύνολο της ύλης στο mail του.

Εγώ έχω ήδη παρακολουθήσει τα δύο πρώτα μαθήματα και διαπιστώνω πως η βοήθεια είναι πάντα πολύτιμη. Μικρές συμβουλές μπορούν να σε κάνουν να δεις τα πράγματα διαφορετικά και να σε βγάλουν από το αδιέξοδο δίνοντάς σου κουράγιο να συνεχίσεις. Κι είναι ακόμα η αρχή.

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τα δύο πρώτα μαθήματα:

Μάθημα 1ο


Μάθημα 2ο


 H Μαρία Γούσιου ίδρυσε το ετήσιο Εργαστήρι Συγγραφικής Τέχνης που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, καθώς και τα Σεμινάρια Συγγραφής που διεξάγονται σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και της Κύπρου.

Έχει παραπάνω από 10 Χρόνια Εμπειρίας με Πολυάριθμους Συμμετέχοντες σε Ελλάδα και Κύπρο, επίσης…έχει Πολυάριθμες Ιστορίες Συγγραφικής Επιτυχίας των Συμμετεχόντων της που Επιβεβαιώνουν τα Αποτελέσματα της Δουλειάς της.

Επιτεύγματα:
Σε κυκλοφορία τα best – seller μυθιστορήματα:
* Κι όμως υπάρχουν Νεράιδες
* Το κορίτσι της βροχής
Σε κυκλοφορία τα e-books:
* Πώς Να Γράψεις Το Πρώτο Σου Bestseller – Ένας Οδηγός Επιβίωσης Για Νέους Συγγραφείς
* 1000 συγγραφικές ιδέες εξοικονόμησης κόπου και χρόνου: α) για να εμπνευστείς συγγραφικά από το μηδέν β) για να συνδυάσεις μαζί τους τις δικές σου ιδέες ώστε το αποτέλεσμα να είναι συγγραφικά ανατρεπτικό και εκπληκτικό!
* Τι μπορείς να κάνεις τις επόμενες 100 ημέρες για να ολοκληρώσεις το χειρόγραφό σου και να το εκδώσεις
* Τι φέρνει στην συγγραφή άσχημα αποτελέσματα - Όλα όσα πρέπει να αποφεύγεις συγγραφικά
* Μια απλή διαδικασία – που αν την ακολουθήσεις δεν μπορείς παρά να γράψεις αυτό που ποθεί η ψυχή σου! Και να το γράψεις καλά!
* Το πλήρες ερωτηματολόγιο για το πορτρέτο ενός ήρωα
Υπό έκδοση
* Tο μυθιστόρημα Ουράνια Σαγήνη
* O Οδηγός – Εγχειρίδιο για νέους εν δυνάμει συγγραφείς: Πώς Μπορείς Κι Εσύ Να Γίνεις Ένας Επιτυχημένος Συγγραφέας
* Η σειρά Συγγραφικά Tips I, II & III

√ Η Μαρία Γούσιου παρακολουθεί πλήθος σεμιναρίων στην Ελλάδα, από το 1993 μέχρι σήμερα, και στην Αμερική από το 1992 μέχρι σήμερα.

√ Από το 1999 παρακολουθεί μαθήματα Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP).

√ Της απονέμεται Πτυχίο Συγγραφικής Τέχνης από το Writer’s Bureau, το Open College of the Arts, και το Open University of England, πανεπιστημιακά ιδρύματα με έδρα την Αγγλία.

√ Το 2000 της απονέμεται πτυχίο από το John Robert Powers, Αμερικανικό Ίδρυμα Αυτοβελτίωσης, Δημοσίων Σχέσεων και Image Making.

√ Παράλληλα με τις σπουδές πάνω στην Τέχνη της Συγγραφής, συνεργάζεται με το ΚΟΛΕΓΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΑ, TO AMERICAN COLLEGE OF THESSALONIKI, τους CHRISTIE’S, την ΜΕΛ, και τον ΟΜΙΛΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ καλύπτοντας διοικητές θέσεις.

√ Το 2000 συμπαρουσιάζει δίωρη Κυριακάτικη Ραδιοφωνική Εκπομπή Internet Life, στον ΑΝΤ1, 97,5 της Θεσσαλονίκης.

√ Το 2003 ιδρύει το Εργαστήρι Συγγραφικής Τέχνης που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, και αρχίζει να ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και την Κύπρο για να εισηγηθεί Σεμινάρια και Μαραθωνίους Συγγραφής, που έχουν βοηθήσει πολλούς ανερχόμενους συγγραφείς να μετατρέψουν μια κενή σελίδα σε συγγραφικό έργο τέχνης.

√ Της έχουν απονεμηθεί διακρίσεις από τους Αμερικάνικους Οργανισμούς:

* The Youth Of The Art
* The National Art Month
* The Spring Arts Festival
* National Art Honor Society
* National FFA Organization
* Future Business Leaders of America (FBLA)

√ Έχει δώσει πλήθος συνεντεύξεων, ενώ άρθρα της υπάρχουν στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Ελλάδας και της Κύπρου.


O Νίκος Σαπουντζής  έχει 15 Χρόνια Εμπειρίας. Πολυάριθμες Ιστορίες Επιτυχίας, Αλλαγών & Ευτυχίας και 15.000 Συμμετέχοντες σε Ελλάδα και Κύπρο.

Είναι ένας άνθρωπος που από νωρίς θέλησε να αποκωδικοποιήσει το «πώς» και το «γιατί» κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να κάνουν τα όνειρα, τα «θέλω» και τους στόχους τους πραγματικότητα, αλλά και να κατακτούν προσωπική ευτυχία, οικονομική ανεξαρτησία και υγεία, ακόμη και μετά από «περιπέτειες».

Πήρε γνώση, τεχνικές, μοντέλα και «εργαλεία» από τους καλύτερους. Τα εφάρμοσε στη δική του ζωή και είδε αποτελέσματα. Μοιράστηκε την γνώση και την εμπειρία με τους δικούς του ανθρώπους και είδε τα δικά τους θετικά αποτελέσματα. Πρόσθεσε την ψυχή του, την προσωπική του εμπειρία και «γέννησε» την μέθοδο με την οποία εργάζεται και εισηγείται στην Ακαδημία Επίτευξης Στόχων & Αλλαγών, Life & Executive Coaching Academy, "ΝΙΚΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ", σε βιωματικά coaching σεμινάρια-εμπειρίες και συνέδρια, σε Προσωπικές Coaching Συναντήσεις-Ραντεβού, σε βιωματικές coaching εκδρομές, σε coaching summer camps, αλλά και σε όσα συγγράφει ο ίδιος γύρω από την Προπόνηση Ζωής, Life & Executive Coaching, και όχι μόνο... 

Κατέχει τα εξής πτυχία:
- Life Skills Coaching Advanced Diploma, Stonebridge College, UK
- Level 4 Life Skills Coaching Advanced Award, NCFE
- National Qualification Framework
- IAC - Coaching Masteries Certification I
- Οικονομική των Επιχειρήσεων, ΝΟΕ, ΑΠΘ
- Master in Business Administration, Kingston, London University
- Υποψήφιος Διδάκτορας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Είναι μέλος των μεγαλύτερων διεθνών οργανισμών Life & Executive Coaching: 
• The International Association of Coaching, (IAC)
• The International Coach Federation, (ICF)
• Professional Coaches and Mentors Association, (PCMA)

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/9/11 10:54 π.μ.

    Η συγγραφή δεν διδάσκεται,βγαίνει από την ψυχη και τα βάσανα του καθενός!!Αλλιώς είναι ένα βιομηχανικό προϊόν!!Αν γράφεται από ψυχής,αν γράφεται για να βρουν διέξοδο τα πάθη,τα παθήματα,τα βάσανα και το παράπονο του καθενος τότε σε στέλνει κατευθείαν στον ουρανό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @Ρασκόλνικοφ,
    η αλήθεια είναι πως κατά βάθος έχω την ίδια άποψη με εσένα! Αν αυτός που γράφει, γράψει κάτι μέσα από την ψυχή του, νιώθοντας το τέλεια, τότε αυτό θα είναι μοναδικό!
    Θα μιλήσω προσωπικά! Τα τελευταία χρόνια που γράφω πιο συστηματικά παρατηρώ πως καθώς περνάει ο καιρός γράφω και πιο εύκολα, οι λέξεις χαράζονται γρηγορότερα στη λευκή σελίδα και δεν κολλάω όσο παλιότερα.
    Μα όπως και να το κάνεις, κάποια στιγμή θα κολλήσεις, ίσως να βρεθείς μπροστά σε αδιέξοδο! Κι ίσως είναι εκείνη η στιγμή που χρειάζεται να έχεις μελετήσει κάποιες πρακτικές γύρω από τη συγγραφή. Όχι για το πως να γράψεις, αλλά για το πως να πάρεις και πάλι μπρος! Την έμπνευση δεν μπορεί να τη δαμάσει κανείς! Αν σε επισκεφτεί είσαι ευλογημένος και πρέπει γρήγορα να την εκμεταλλευθείς! Μα θα 'σαι τυχερός να βρεθεί στο δρόμο σου;
    Εγώ απλώς λέω πως ό,τι διαβάζεις κι ό,τι μαθαίνεις είναι ΚΑΛΟ! Καλό για 'σένα γιατί γνώρισες κάτι καινούργιο είτε αυτό σου χρησιμεύσει, είτε όχι...

    Να 'σαι καλά!
    Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/9/11 5:59 μ.μ.

    Ναι αλλά μαθαίνωντας μια τεχνική δεν φυλακίζεις την δημιουργηκότητα;;Τι εννοώ!!Αναμφίβολα όλοι οι μεγάλοι δεν μαθήτευσαν κάπου για να γράψουν!!Όλοι αντιμετώπιζαν τα ίδια προβλήματα,ο καθένας όμως έδινε τη δική του λύση!!Για αυτό έγιναν και μεγάλοι άλλωστε γιατί προσπαθούσαν όχι μόνο να απτυπώσουν αυτά που ήθελαν αλλά έβρισκαν κάθε φορά διαφορετικό τρόπο για να το κάνουν!!Έτσι δημιουργούνται και οι γενιές των συγγραφέων!!Ο Ντοστογιέφσκι για παράδειγμα αν απλά πήγαινε σε σχολή για να μάθει να γράφει θα ακολουθούσε τα τότε ισχύοντα πρότυπα και έτσι τα γραπτα του δεν θα ήταν κάτι το ιδιαίτερο!!Τώρα όμως είναι ένα από τα βασικά θεμέλια της παγκόσμιας λογοτεχνίας!!Μην παγιδεύεσαι στα ποβλήματα,άσε το νου σου ελεύθερο να βρει τις λύσεις!!Πίστεψε ο νους είναι ταξιδιάρικος και πάντα βρίσκει λύσεις,αρκεί να τον αφήσουμε και να μην τον φορτώνουμε με τις ανασφάλειες μας!!Όλα είναι απλά,εμείς τα κάνουμε σύνθετα!!!

    Καλό σου απόγευμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Ρασκόλνικοφ
    δίκιο έχεις! Δίκιο! Χίλια δίκια μάλλον! Όπως τα λες είναι!
    Μάλλον είμαι ανίκανη να ξεφύγω από τα εμπόδια! Δε ξέρω... Φοβάμαι! Πνίγομαι σε μια κουταλιά νερό! Πρέπει όπως λες να διώξω όλες τις ανασφάλειες και τότε όλα θα έρθουν μόνα τους...
    Αμήν και πότε!!!

    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/9/11 8:56 μ.μ.

    Δεν είσαι ανίκανη,απλά πρέπει να το πάρεις απόφαση!!!!Όσο για το ότι πνίγεσαι σε μια κουταλιά νερό είναι ανθρώπινο!!Όλοι το παθαίνουμε!!Πρέπει να εμπιστευτείς τον ευατό σου!!!!Μπορεί τεχνικά αυτά που γράφεις να μην είναι κορυφή αλλά δεν θα έχουν έλλειψη ονείρου!!Και λογοτεχνία χωρίς λίγη ουσία από όνειρα είναι μια απλή παράθεση ιδεών!!

    Την καληνύχτα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ρασκόλνικοφ,
    να είσαι καλά! Όπως και να έχει τα λόγια σου μου δίνουν κουράγιο και με βοηθούν να συνεχίσω να διαβαίνω τον δύσκολο δρόμο της δημιουργικής γραφής! Δε ξέρω που θα με βγάλει το μονοπάτι, μα έχω όλη τη διάθεση να το περπατήσω παραδομένη στις όποιες αποκαλύψεις του!

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος29/9/11 10:42 μ.μ.

    Η απλά το δρόμο της συγγραφής ή του πραγματωμένου ονείρου!!Δεν ξέρω πολλές φορές με φοβίζει το να μην ξέρω που θα με βγάλει ο δρόμος αλλά η ζωή δεν ξέρεις που θα σε βγάλει και έτσι πρέπει να το αποδεχθείς!!!!

    Καληνύχτα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος10/8/12 12:01 μ.μ.

    ΜΕ ΛΕΝΕ ΑΛΙΚΗ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ 13 ΕΤΩΝ ΓΡΑΦΩ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΚΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΟΜΩΣ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ Η ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΡΟΙΟΝ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΟΣ ΕΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ 'ΦΤΗΝΟ' ΒΙΒΛΙΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΗΡΑ ΟΜΩΣ ΟΤΙ ΓΡΑΔΩ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες μου αυτό που σκέφτηκες...
Σε ακούω...