6 Ιουνίου 2011

Το βαμμένο πέπλο - Γουίλιαμ Σόμερσετ Μομ





Το βιβλίο αυτό το αγόρασα από το βιβλιοπωλείο της γειτονιάς μου, όπως και τα περισσότερα άλλωστε από αυτά που κοσμούν τη βιβλιοθήκη μου. Έψαχνα για ώρα ανάμεσα στα ράφια του, διαβάζοντας διάφορους τίτλους, όταν έπεσα πάνω στο ρομαντικό εξώφυλλο του –δανεισμένο από την ομώνυμη ταινία- όπου το ζευγάρι των αγκαλιασμένων ηθοποιών στέκεται μελαγχολικό και σκεφτικό στην άκρη μιας ξύλινης μικρής βάρκας.
Το μυθιστόρημα του Γ. Σόμερσετ Μομ κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2008 στην κατηγορία «Αριστουργήματα του 20ου αιώνα». Αυτός ήταν και ο πρώτος λόγος που με έκανε να αγοράσω το βιβλίο. Ο δεύτερος ήταν ό,τι κυκλοφορούσε σε προσφορά -50% από την αρχική του τιμή παρέα με αρκετούς ακόμη τίτλους των συγκεκριμένων εκδόσεων. Ένα μπράβο λοιπόν στις Εκδόσεις αυτές που τον δύσκολο αυτό καιρό της οικονομικής κρίσης παίρνουν πρωτοβουλίες ώστε να μη λείψει το βιβλίο από εκείνους που το αγαπούν και το θέλουν συντροφιά τους.
Πρόκειται για μια ιστορία με κεντρικό θέμα την πνευματική αφύπνιση μιας γυναίκας, την συνειδητοποίηση των πραγματικών αξιών που διέπουν τη ζωή.
Η Κίτι Φέιν είναι η ωραία, αλλά επιπόλαιη σύζυγος του Γουόλτερ, ενός μικροβιολόγου διορισμένου στο Χονγκ Κονγκ. Έχοντας μείνει ανικανοποίητη από το γάμο της και την καθημερινή της ρουτίνα, αρχίζει μια εξωσυζυγική περιπέτεια με τον Τσαρλς Τάουνσεντ, έναν άντρα που βρίσκει ταυτόχρονα γοητευτικό, ελκυστικό και συναρπαστικό. Θα έρθει όμως η ώρα που ο Γουόλτερ ανακαλύπτει την απιστία της και τότε την εκδικείται με έναν απρόσμενο, περίεργο αλλά και φρικτό τρόπο. Την εκβιάζει και την υποχρεώνει να τον ακολουθήσει σε μια απομακρυσμένη περιοχή, στο εσωτερικό της Κίνας, η οποία μαστίζεται από την επιδημία της χολέρας. Η Κίτι θα αναγκαστεί να τον ακολουθλησει κι εκεί θα βιώσει μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Στη μέση του πουθενά, ζώντας με τα απολύτως απαραίτητα, θα κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Είναι εκεί που σιγά σιγά θα αρχίσει να αφυπνίζεται. Βλέποντας τα προβλήματα τριγύρω της, τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ζώντας με τον κίνδυνο της αρρώστιας και του θανάτου, αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως τελικά είναι άλλα τα πράγματα που έχουν πραγματική αξία στη ζωή του ανθρώπου. Βλέποντας τον άντρα της – ο οποίος κρατάει τις αποστάσεις του από την ίδια- γεμάτο θέληση για προσφορά και βοήθεια, θέλει να δραστηριοποιηθεί και η ίδια. Αποφασίζει λοιπόν να προσφέρει τη βοήθεια της στο τοπικό μοναστήρι, βοηθώντας τις μοναχές στην διαπαιδαγώγηση και την μόρφωση των μικρών παιδιών. Η Κίτι Φέιν σταδιακά αλλάζει και την αλλαγή της αυτή την αντιλαμβάνεται και ο άντρας της, ο οποίος μετά από πολύ καιρό θα την κάνει και πάλι δικιά του σπέρνοντας μέσα της τον καρπό ενός παιδιού. Μόνο που αυτή η «ένωση» θα αργήσει να γίνει, αφού λίγο καιρό μετά ο Γουόλτερ πεθαίνει, χωρίς να μάθει ποτέ αν το παιδί ήταν δικό του ή του εραστή της γυναίκας του.
Αγαπημένος ήρωας ο Γουόλτερ, οπού εκείνη την ύστατη ώρα, είναι αυτός που ζητάει συγχώρεση από την Κίτι για ό,τι της έκανε. Αργότερα η Κίτι γυρίζει πίσω στο Χονγκ Κονγκ πιστεύοντας ότι έχει αλλάξει. Για ακόμη μια φορά όμως θα αμαρτήσει στην αγκαλιά του Τσαρλς Τάουνσεντ. Θα είναι όμως η τελευταία, αφού αισθανόμενη μίσος κ ντροπή για τον εαυτό της φεύγει για το πατρικό της μετανιωμένη για ό,τι έκανε. Από εκεί θα ακολουθήσει τον πατέρα της περιμένοντας τη γέννηση του παιδιού του δικού της και του Γουόλτερ.
Πραγματικά πρόκειται για μια συναρπαστική ιστορία που αποτελεί μάθημα ζωής. Η απλή γλώσσα και το λιτό ύφος του συγγραφέα κάνουν τον αναγνώστη να ρουφήξει αυτό το μοναδικό μυθιστόρημα.
Λίγο μετά την ανάγνωση του βιβλίου είδα και την ταινία, αφού δεν είχε τύχει να τη δω νωρίτερα. Στους κεντρικούς ρόλους οι  Naomi Watts και Edward Norton δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας.



Σας προτείνω και το βιβλίο και την ταινία!



11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/6/11 1:20 μ.μ.

    Όχι και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία...

    Δεν είχε ειλικρινια , έπρεπε να τον παράταγε και οχι απλα και μονο να απιστούσε απενατι του ...

    Τεσπα

    Όμορφο καλοκαιράκι να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος6/6/11 1:53 μ.μ.

    Eχω δει την ταινια κ μου αρεσε αρκετα..
    Δεν ξερω αν θα διαβαζα το βιβιο ομως..Εχω ηδη τοσα στη λιστα μου!
    Πολλα φιλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/6/11 10:51 π.μ.

    Υπέροχη ταινία δεν είχα την τύχη να διαβάσω το βιβλίο όμως τώρα ζήλεψα!!!! χαχαχχ Πολλά φιλιά, Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Δημήτρη μου,
    η γνώμη μου είναι διαφορετική! Για μένα η Κίτι ήταν εκείνη που έκανε λάθος. Κι αυτή η ιστορία δείχνει με φοβερό τρόπο τη δύναμη της μετάνοιας και το μεγαλείο της συγχώρεσης!

    Να 'σαι καλά!
    Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Άρτεμούλα
    και την ταινία που είδες τυχερή είσαι! Έγινε μια από τις αγαπημένες μου! Απλώς συγκλονιστική!

    Καλημέρα!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @negentropist
    φοβερή σύμπτωση πράγματι! Λιγάκι καθυστερημένη βέβαια από μέρους μου μα δεν πειράζει! Σημασία έχει πως είχα την τύχη να γνωρίσω επιτέλους αυτό το Αριστούργημα!

    Να περνάς όμορφα φίλε μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Άννα,
    συνήθως λένε πως τα βιβλία πάντοτε είναι καλύτερα από τις ταινίες! Δε θα διαφωνήσω, μα αυτή η ταινία ήρθε πολύ κοντά στο βιβλίο! Αξίζουν μπράβο στους συντελεστές αυτής της εξαιρετικής δουλειάς!

    Καλή σου μέρα!
    Τα φιλιά μου!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ..εχω δει την ταινια...αραγε αν διαβασεις και το βιβλιο...θα χαθει η μαγεια της ταινιας??
    θα δειξει το βιβλιο κατωτερο??

    καλο απογευμα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος28/6/11 1:05 μ.μ.

    Συνιστώ ανεπιφύλακτα την ανάγνωση του βιβλίου, το οποίο είναι εξαιρετικό , ανεξαρτήτως αν κάποιος έχει δει την υπέροχη ταινία. Ψυχογράφημα με λεπτές αποχρώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος5/4/13 3:31 μ.μ.

    Το φιλμ αυτό είναι ανάστροφο και προθύστερο. Πρώτα γίνεται η ζημιά και μετά μαζεύεται αυτή, όσο εμφανίζεται η μετάνοια και το μεγαλείο. Ένα μεγαλείο που πληγώμένο, θριαμβεύει. Αλλά όπως πάντα, αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες μου αυτό που σκέφτηκες...
Σε ακούω...