16 Φεβρουαρίου 2010

Ήθελα μόνο ένα αντίο - Πασχαλία Τραυλού



Δεν έχω διαβάσει όλα τα βιβλία της κας Τραυλού, μα αυτό είναι το αγαπημένο μου μέχρι τώρα.


Τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα έρχονται να ορίσουν τις μοίρες των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν σ’αυτό το μυθιστόρημα. Απ' τη Μικρασιατική Καταστροφή στην δικτατορία του Μεταξά, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο, και ξανά τη Δικτατορία -του Παπαδόπουλου αυτή τη φορά-, ως τον πόλεμο της Κύπρου και το μεγάλο σεισμό στην Αθήνα το 1999.


Ποιος ορίζει την πορεία μας σε τούτο τον κόσμο; Τι είναι η μοίρα; Τι είναι το κισμέτ; Έλλαδα. Τουρκία. Δυο χώρες που η ιστορία τις θέλει να έχουν εχθρικές σχέσεις. Μα πάντα μέσα τους θα υπάρχουν άνθρωποι που το μίσος θα το προσπερνούν γιατί η αγάπη θα είναι πιο δυνατή από αυτό.
Η Σμύρνη, εκεί όπου γεννιέται ο έρωτας της Ισμήνης και του Οσμάν –αυτός ο «απαγορευμένος έρωτας»- καταστρέφεται το Σεπτέμβριο του 1922 και κάτω από τα ερείπια της θάβεται για πάντα κι έρωτας των δύο νέων. Αυτή η διχόνοια μεταξύ των δύο λαών έρχεται να τους θυμήσει πως δεν θα μπορούν να είναι ποτέ μαζί…


Στο λιμάνι της Σμύρνης ο Οσμάν χάνεται από κοντά της δίνοντας της κειμήλιο ένα πολύτιμο δαχτυλίδι και ένα παιδί στα σπλάχνα της. Η Ισμήνη φεύγει για την Ελλάδα στην αναζήτηση ενός μέλλοντος. Μαζί της κι η Άννα, μια Αρμένισσα που από εκείνη την ώρα γίνεται συνοδοιπόρος της για την υπόλοιπη ζωή της.


Μαζί προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους στη νέα πατρίδα. Οδύσσεια η ζωή τους, γεμάτη εμπόδια, δυσκολίες και προβλήματα. Μα εκέινες συνεχίζουν να ζουν και να αγωνίζονται. Η Ισμήνη έχοντας πάντα στο μυαλό και την καρδιά της τον Οσμάν και την ελπίδα πως κάποτε θα καταφέρει να τον ξαναδεί.
Μα η ζωή δεν είναι ρόδινη και δεν έρχονται όλα όπως τα θέλουμε. Μετά από χρόνια θα βρεθεί τόσο κοντά του μα θα προτιμήσει να μείνει μακριά του κρατώντας τον μονάχα σαν ανάμνηση.


Δεν θα σας αποκαλύψω φυσικά τα όσα βιώνουν στο πέρας του χρόνου. Είναι τόσα πολλά και πιστέψτε αξίζει να ζήσετε τη μαγεία. Να νιώσετε τον πόνο, τη θλίψη και όλα όσα ένιωσαν όλοι οι ήρωες του βιβλίου.


Όλη η ιστορία της Ισμήνης έρχεται στο φως μέσα από την προσπάθεια της εγγονή της να γράψει ένα βιβλίο για τη γιαγιά της προσπαθώντας ταυτόχρονα να ξεπεράσει η ίδια το δράμα που ζει. Δίπλα της ο Μουράτ. Ποιός τους έφερε κοντά;


Η Μοίρα; Το Κισμέτ; Ίσως…


Μια τραγική ιστορία από την αγαπημένη μου πλέον Πασχαλία Τραυλού και τις εκδόσεις Ψυχογιός που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Το βιβλίο το δάνεισα σε συγγενείς μου να το διαβάσουν κ όλοι μου είπαν το ίδιο πράγμα
«Το καλύτερο βιβλίο που έχω διαβάσει ποτέ»Νομιζω πως αξίζει να το πω αφού συμφωνώ απόλυτα μαζί τους!

Δεν βρήκα κάποιο βίντεο με την παρουσιάση του βιβλίου και έτσι είπα να ανεβάσω κάποι που θα μας ΄πάει πίσω στο χρόνο. Πίσω στη Σμύρνη του 1922. Τότε που ο Όσμάν άφησε μονάχη της την Ισμήνη στην αποβάθρα εκείνον τον Σεπτέμβρη της καταστροφής.


6 σχόλια:

  1. Δεν με αρεσουν τα ιστορικα βιβλια...Αλλιως θα το διαβαζα...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νατάσσα μου,

    εξαιρετικό! Το έχω διαβάσει κι εγώ και είναι συναρπαστικό και συγχρόνως άκρως συγκινητικό βιβλίο!

    Σωστή η επιλογή σου να μας το παρουσιάσεις, μπράβο!

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @έφηβε,
    το βιβλίο αυτό δεν είναι ιστορικό.
    Απλά η ιστορία που αφηγείται συμβαίνει να διαδραματίζεται σε μια περίοδο από το 1922 εως το 1999. Μια περίοδος που σημαδεύτηκε από μεγάλα ιστορικά γεγονότα.
    Είναι κοινωνικό και πραγματικά αξίζει να το διαβάσεις! Πίστεψε με!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Σκρουτζάκο,
    καλή Σαρακοστή και σε 'σένα!
    Είναι πραγματικά πολύ καλό βιβλίο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @anasa μου,
    χαίρομαι που το βρήκες εξαιρετικό κ εσύ!
    Οι δικοί μου όσοι το διάβασαν μου είπαν τα καλύτερα! Πραγματικά ίσως το πιο ωραίο μυθιστόρημα που έχω διαβάσει! Το πιο θλιβερό και το πιο όμορφο!
    Τα φιλιά μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες μου αυτό που σκέφτηκες...
Σε ακούω...