3 Μαρτίου 2012

Η γυναίκα που ήξερε μόνο να αγαπάει - Μαρία Τζιρίτα



Το νέο μυθιστόρημα της αγαπημένης μας Μαρίας Τζιρίτα αποτελεί το πέμπτο κατά σειρά δημιούργημά της και κυκλοφορεί όπως και τα προηγούμενα από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Το βιβλίο είναι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία και πρωταγωνίστρια της είναι μια γυναίκα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ήρωας. Ήρωας στο δύσκολο αγώνα που λέγεται ζωή. Την ιστορία αυτής της γυναίκας λοιπόν ανέλαβε να κάνει βιβλίο η Μαρία Τζιρίτα.

Δε ξέρω ποιο είναι το μυστικό της Μαρίας, μα κάθε φορά που έρχεται η ώρα να διαβάσω την καινούργια ιστορία της, μόνο όμορφα λόγια έχω να πω για αυτήν. Η συγκεκριμένη ιστορία βέβαια μόνο «όμορφη» δεν είναι αφού πραγματεύεται τη ζωή μιας γυναίκας που από τα παιδικά της χρόνια η μοίρα έμελλε να είναι σκληρή μαζί της. Η Μαρία καταφέρνει να αγκιστρώσει τον αναγνώστη και να τον κάνει συνοδοιπόρο στο δύσκολο δρόμο που χαράζει η Αλέκα  καθώς μεγαλώνει. Γίνεται ένα με εκείνη, ζει τις δυσκολίες της, τη δυστυχία της, το παράπονό της, μα μαζί της ξεπερνά τα εμπόδια, νικάει την κακία  και μαθαίνει να αγαπάει και να συγχωρεί.

«Ήταν δέκα ετών η Αλέκα όταν ανακάλυψε την καρτέλα της στην παιδόπολη Καβάλας. Επίθετο δίπλα στο όνομά της δεν υπήρχε. Υπήρχε όμως η λέξη «νόθο» να χαρακτηρίζει την ίδια, και η άγνωστη λέξη «ιερόδουλος» για τη μητέρα της. Εκείνη είχε αφήσει την Αλέκα, έξι χρόνων παιδί, στην παιδόπολη, χωρίς να δώσει ξανά σημεία ζωής, παρά πολλά χρόνια αργότερα. Η Αλέκα πέρασε όλη της τη ζωή παλεύοντας να αποδείξει ότι από αγκάθι βγαίνει ρόδο. Όσο κι αν την πλήγωσαν, όσο κι αν την απέρριψαν, εκείνη είχε πάντα μια χρυσή καρδιά γεμάτη αγάπη για όλους. Ο πατέρας που δε γνώρισε ζούσε πάντα μέσα στην ψυχή της, μαζί με τη λαχτάρα της κάποτε να τον συναντήσει.»

Η Αλέκα είναι πρόσωπο υπαρκτό. Η Μαρία Τζιρίτα, όπως εξομολογείται στον πρόλογο του βιβλίου της, την γνώρισε το καλοκαίρι του 2010 στην πατρίδα της, το Τολό. Από την πρώτη στιγμή κατάλαβε πως αυτή η γυναίκα έκρυβε μέσα της κάτι σπουδαίο, ένα μεγαλείο ψυχής. Η ίδια είχε αναλάβει να γράψει σε ένα τετράδιο την ιστορία της ζωής της και να την αφήσει στα παιδιά της με σκοπό να γνωρίζουν όλα όσα έζησε η μητέρα τους. Είχε δώσει και τίτλο στην ιστορία της. «Η ουρανοκατέβατη» την είχε ονομάσει. Μην έχοντας τη μητέρα της δίπλα της και μη γνωρίζοντας καν τον πατέρα της ένιωθε σαν να είχε πέσει από τον ουρανό, σα να μην ανήκε πουθενά.
Βέβαια διαβάζοντας την ιστορία της η Μαρία έδωσε άλλη εξήγηση σε αυτόν τον τίτλο. Σε έναν διάλογο που είχαν μεταξύ τους όταν πια η Αλέκα είχε εξομολογηθεί τα πάντα στη Μαρία και τον οποίο θα βρείτε στον επίλογο του βιβλίου, εκείνη της είπε :
«Ξέρεις κάτι Αλέκα; Τελικά είχες δίκιο όταν έλεγες πως είσαι ουρανοκατέβατη. Είσαι, πράγματι»
«Μα δε νιώθω έτσι πια! Γιατί το λες αυτό;» ρώτησε παραξενεμένη η Αλέκα.
«Δεν το λέω με την έννοια που το εννοείς εσύ, καλή μου»,  της αποκρίθηκε  κι εκείνη τη στιγμή βρήκε κι αυτή η ίδια την απάντηση στο ερώτημα που βασάνιζε το μυαλό της από τότε που τη γνώρισε : «Είσαι ουρανοκατέβατη γιατί κατέβηκες από τον ουρανό, από κει όπου ζουν οι άγγελοι… Είσαι ένας άγγελος που έπεσε στη γη κατά λάθος, Αλέκα…»

Κι η Αλέκα είναι πράγματι ένας άγγελος αφού όσο κι αν βασανίστηκε, όσο κι αν ταλαιπωρήθηκε και πόνεσε δεν κράτησε ποτέ μέσα της κακία για τίποτα και για κανέναν. Η Αλέκα, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, μέσα σε φτώχεια, μοναξιά, εγκατάλειψη και κάθε είδους δυσκολίες, πάλεψε να επιβιώσει και να πραγματοποιήσει όλα της τα όνειρα· ανάμεσα σε αυτά, να ξαναβρεί τον πατέρα της. Κάθε φορά που είχε ένα πρόβλημα, κάποιον φόβο μόνο μια λέξη ξεπεταγόταν αυθόρμητα από τα χείλη της «Μπαμπά μου…» Ποτέ δεν είχε ζητήσει τη μητέρα της, πάντα εκείνον ζητούσε κι ας μην τον είχε γνωρίσει ποτέ. Άραγε κατάφερε τελικά να πραγματοποιήσει το όνειρό της; Κατάφερε να βρει τον πατέρα της;  Φυσικά αυτό δε θα σας το αποκαλύψω, μα θα αφήσω να γνωρίσετε μόνοι σας την ιστορία αυτής της γυναίκας μέσα από το βιβλίο της Μαρίας Τζιρίτα.

Η ιστορία της Αλέκας είναι ένα μάθημα ζωής. Είναι ένα μάθημα αγάπης. Είναι πολύ εύκολο να μισούμε τους άλλους όταν μας κάνουν κακό και μας βλάπτουν. Είναι όμως δύσκολο να τους συγχωρούμε και να μαθαίνουμε να τους αγαπάμε. Κι όμως, παρά τις δυσκολίες τις η Αλέκα κατόρθωσε να νιώθει μόνο αγάπη και τρυφερότητα για όλους, ακόμη και για αυτούς που της στέρησαν το δικό της δικαίωμα να αγαπηθεί και να νιώσει την ευτυχία. Πώς να μην είναι ένας άγγελος λοιπόν που έπεσε κατά λάθος στη γη; Πώς να μην είναι ουρανοκατέβατη;
 
Απόσπασμα του βιβλίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Δείτε το βίντεο του βιβλίου.


Η Αλέκα και η Μαρία Τζιρίτα με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου εμφανίστηκαν στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη και μίλησαν για όλα. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τα όσα είπαν στα παρακάτω βίντεο.
Βίντεο1

6 σχόλια:

  1. ..προλαβες και το διαβασες!!

    εχει λιγες μερες που κυκλοφορησε!
    καλο σαβ/κο Αναστασια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα βιβλία της Μαρίας διαβάζονται μονορούφι φίλε Ηλία!
    Την καλησπέρα μου κ καλή εβδομάδα σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φαίνεται πανέμορφο μέσα στη δυστυχία που μπορεί να βιώσει μια ψυχή, ένας άνθρωπος που στ'αλήθεια δεν του αξίζει να περνά τόσα...
    Θα το διαβάσω...Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από το απόσπασμα που διάβασα ομολογώ πως έχεις δίκιο Νατάσσα μου, το βιβλίο είναι πράγματι ένα μάθημα ζωής.
    Εύχομαι και από εδώ καλή επιτυχία στην κυρία Τζιρίτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Sweet truth
    να το διαβάσεις! Είναι πράγματι μια πολύ όμορφη ιστορία με ένα δυνατό μήνυμα ζωής!

    Να 'σαι καλά κοπέλα μου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Κωνσταντίνα μου
    σου έχω μιλήσει για τη Μαρία! Μέσα από την απλότητα της γραφής της μεταφέρει πάντα δυνατά κ έντονα μηνύματα που σου αφήνουν έναν έντονο προβληματισμό!

    Άντε να τα πούμε κι από κοντά! Πλησιάζει η μέρα!
    Γιούπιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πες μου αυτό που σκέφτηκες...
Σε ακούω...