18 Οκτωβρίου 2009

Όταν ο έρωτας σκοτώνει...

Έρωτας δολοφόνος - Θάνος Κονδύλης


Το μυθιστόρημα αυτό διαδραματίζεται στη Βενετία στα μέσα του 15ου αιώνα. Ένας αστυνόμος, ο νεαρός Ζαν λε Κερ, φιλοδοξεί να προαχθεί σε επιθεωρητής της περιοχής Καναρέτζιο, περιοχή της πόλης των Δόγηδων. Ο μέντορας του, νυν επιθεωρητής της περιοχής, Μάρκο Κονταρίνι αναλαμβάνει να προωθήσει την υποψηφιότητα του αφού ως μη γνήσιος Βενετός πολίτης έχει μειωμένες πιθανότητες να κερδίσει τη θέση.


Ο Μάρκο κάνει τα πάντα για να πείσει το Μεγάλο Συμβούλιο να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τον Ζαν λε Κερ αφού είναι πραγματικά ο μοναδικός άξιος να αναλάβει το συγκεκριμένο αξίωμα. Την ίδια εποχή ο νεαρός υποψήφιος αναλαμβάνει να διαλευκάνει τον περίεργο φόνο μιας πόρνης. Μόνο αν καταφέρει να βρει τον δολοφόνο της νεαρής ιερόδουλης θα πάρει άξια τη θέση του επιθεωρητή. Την έρευνα λοιπόν την αναλαμβάνει αποκλειστικά ο ίδιος και ένας βοηθός του με τον όρο να μη βοηθηθεί καθόλου από τον Μάρκο Κονταρίνι.

Αρχίζει λοιπόν τις εντατικές έρευνες προκειμένου να αποκαλύψει τον ένοχο. Με τη διαφορά όμως, πως στον έναν φόνο έρχονται να προστεθούν ακόμα τρεις, με θύματα τους επίσης πόρνες. Μάλιστα ο δολοφόνος αρχίζει να στέλνει αινιγματικές επιστολές στον Ζαν λε Κερ προαναγγέλλοντας τους φόνους που θα διαπράξει.
Σ΄όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η γνωριμία του υποψήφιου επιθεωρητή με τη νεαρή Βενετσιάνα Μαρκέλλα. Οι δυο τους ερωτεύονται παράφορα και μαζί θα βιώσουν στιγμές φλογερού πάθους.


Εν τω μεταξύ ο Ζαν λε Κερ συνεχίζει τις έρευνες του καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα του δολοφόνου έρχονται στο φως. Κι ενώ λοιπόν συλλέγει αυτά τα στοιχεία ο Ζαν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον δολοφόνο, έναν άνθρωπο υπεράνω πάσης υποψίας. Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο μυστηριώδης «ερωτευμένος» -όπως αποκαλύπτουν και οι επιστολές του οι οποίες είναι γεμάτες με ερωτικά στιχάκια – δολοφόνος; Ο άντρας αυτός γεμίζει τις επιστολές του με στίχους του ποιητή Βοκκάκιου απο το έργο του '' Δεκαήμερον" και στη συνέχεια απευθύνεται στον Ζαν βρίζοντας τον και απειλώντας τον...

Θα παραθέσω τους αγαπημένους μου στίχους - τους οποίους απαγγέλει κάποια στιγμή ο Ζαν στην Μαρκέλλα για να την γοητεύσει.

Τάχα ποιάν άλλη ομορφιά μπορουν ν'αντικρίσουν

τα μάτια μου, που κι η καρδιά μου επιθυμάει;

Όσο το μάτι τέτοιο πλούτο αγναντεύει,

ολοένα η φλόγα μέσα μου θεριεύει.


Πες μου αν και πότε θα 'ρθει η μέρα,

αγάπη μου, που θα σε ξαναβρώ.

Τα μάτια σου φιλούσα εκεί πέρα,

μα πες μου πότε θα σε ξαναδώ.

Ο έρωτας μ'έχει τόσο σκληρά πληγώσει

που για όλα, εξόν για σένα, αδιαφορώ.



Τουλαχιστόν μπορώ να πω πως ο δολοφόνος αν και ανίδεος από ποίηση - όπως αποκαλύπτεται - είχε το γούστο να διαλέγει ωραίους στίχους.

Δεν θα σας πω φυσικά ποιος είναι αυτός που διαπράττει τους φόνους στα μπορντέλα της Βενετίας. Όχι, θα αφήσω να τον βρείτε εσείς...

Άλλωστε ο κύριος Κονδύλης γράφει και παραθέτει τα στοιχεία με τέτοια δεξιοτεχνία που δεν είναι δύσκολο να τον ανακαλύψετε. Με έκανε να πιστεύω οτι ίσως έχει υπηρετήσει ο ίδιος στο σώμα ανθρωποκτονιών. Κάθε στοιχείο που αποκαλύπτεται σας φέρνει και ένα βήμα πιο κοντά σε αυτόν τον επικίνδυνο δολοφόνο.

Επίσης θα ήθελα να πω πως αυτό το βιβλίο έχει και ένα μήνυμα που σχετίζεται με τα θέλω του κάθε ανθρώπου. Ο Ζαν ήθελε να γίνει επιθεωρητής και έγινε. Δούλεψε σκληρά, κουράστηκε αλλά στο τέλος πέτυχε τον στόχο του και μάλιστα με την αξία του. Γι'αυτό λοπόν όταν θέλουμε να πετύχουμε κάτι πρέπει να παλεύουμε γι'αυτό, να κάνουμε τα πάντα για να το βιώσουμε. Εξάλλου τ' αγαθά κόποις κτώνται...

Είχα καιρό να διαβάσω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα και χαίρομαι πολύ που είχα την ευκαιρία να διαβάσω το συγκεκριμένο. Αν θέλετε και σεις να βιώσετε αυτή τη συναρπαστική ιστορία μυστηρίου που διαδραματίζεται στα σκοτεινά κανάλια της Βενετίας δεν έχετε παρά να το διαβάσετε. Καλή ανάγνωση!





Απόσπασμα του βιβλίου θα βρείτε εδώ http://www.psichogios.gr/datafiles/parts/6174.pdf